Uit de Achterhoek vanDaan – Stedentrip Doesburg

Doesburg ligt voor mij bijna om de hoek. Wanneer we richting het midden van het land gaan, komen we er altijd langs. De afgebrokkelde stadsmuur en de bruggen over de IJssel die kan ik wel dromen. Maar wat er zich achter die muren afspeelt zou ik niet weten. De binnenstad van Doesburg had ik nog nooit bezocht!

Een tijdje geleden vertelde me een meisje uit het westen dat ze in Doesburg was geweest en dat het zo’n mooi stadje is. Dat kon toch niet waar zijn? Zo vaak dat ik er langs kom, zo weinig kon ik er over meepraten! Nu was ik echt nieuwsgierig geworden en besloot ik om dan ook maar eens een bezoekje te brengen aan dit kleine Hanzestadje. Een citytrip in de Achterhoek waarvoor ik de TomTom niet hoefde aan te zetten om een pakeergarage of terrein te vinden.

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 1

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 6
Zelf verwachtte ik een heleboel leuke winkeltjes tegen te komen met allemaal bijzondere producten. Voor een aantal winkels geldt dat inderdaad, maar echt veel zijn het er niet. Als je Doesburg bezoekt, dan is het vooral de oude binnenstad zelf met haar oude huisjes, smalle straatjes, stoeptuintjes, uitnodigende hofjes en rijke geschiedenis waar je voor moet gaan. Je vind er genoeg musea en galeries, maar daar had ik even niet zo veel trek in.

Ik startte mijn stadswandeling aan de Turfhaven. Een ideale plek, want of je nou met je boot, camper of auto komt, hier kun je de hele dag je voertuig laten verblijven. Parkeren met de auto is zelfs gratis!

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 8

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 5

In zo’n klein hanzestadje is het juist leuk om zonder route te lopen en steeds een straatje, steegje, hofje of doorgangetje in te slaan wat je tegenkomt en leuk lijkt. Om niet helemaal te verdwalen gebruik ik meestal een navigatieapp op mijn telefoon. Zodra ik de weg kwijt ben, start ik deze op. De 5 leukste plekjes die ik tegenkwam tijdens mijn dwaling, vind je hieronder

Gildehof
Rond een verscholen binnenplaatsje waarvan de ingang aan Meipoortstraat 39 ligt, vind je een aantal winkeltjes met 2e hands, brocante, streek en zelfgemaakte waren. In het hoekje zit Azijnmakerij Piperita. Wanneer je hier binnenstapt, lijkt het alsof de tijd even heeft stilgestaan. Je vind er ouderwetse potjes met kruiden, verschillende soorten thee, vaten azijn met bijzondere smaken, honing en andere bijenproducten en klompen. De sfeer van het pand is bijzonder!

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 14

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 16

LekkerszenZo
Aan de Kerkstraat vind je een oud Hollandse snoepwinkel met een enorme keus aan zoete verwennerij. Het meest bijzondere vind je achterin de winkel: de suikerbakkerij. De eigenaren maken hier zelf snoep op ouderwetse wijze. Jaren zochten ze de hele wereld af naar de ouderwetse machientjes waarmee vroeger snoep werd gemaakt, zonder resultaat. Uiteindelijk lieten ze via een crowdfunding project een replica maken om in hun winkel te gebruiken. Op een dag stapten er twee oudere heren het winkeltje binnen met de vraag of de snoepwinkeliers misschien interesse hadden in de 6 snoepmachines waarmee zij vroeger hadden gewerkt. De oudijzer-boer wilde ze namelijk niet innemen. Klinkt als een suikerzoet sprookje nietwaar? Het einde is nog niet in zicht: De machines worden stuk voor stuk gerestaureerd en sommigen werken zelfs weer! Zelf ga ik zeker nog eens terug om de suikerbakker met zijn oude machines aan het werk te zien.

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 11

La Fleur
Eveneens in de Kerkstraat vind je Lunchroom La Fleur. Het terrasje op straat ziet er misschien niet meteen heel aantrekkelijk uit, maar de verassing wacht aan de achterkant. Hier vind je een ware Orangerie. De prachtige stalen constructie die in een groene kleur is geschilderd houd het glas op zijn plek waardoor tussen de gevels van de huizen door de zon recht naar binnen schijnt. Er groeien verschillende exotische planten en er zijn wat exotische souvenirs uitgestald. Altijd zelf al zo’n Orangerie willen bezitten? Gooi dan een muntje in de wensput.

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 10

Kruidentuin
Midden in de stad, aan de Paardenstraat, ligt een kruidentuin waar je via een hekje aan de zijkant naar binnen kan. Tussen de hagen die allemaal strak gesnoeid zijn, groeien allerlei verschillende kruiden, wat groente en fruit. Bij elke plant staat een bordje met daarop de Nederlandse en Latijnse naam en de familie waartoe de plant behoord. Super leerzaam! Ben je een beetje moe, dan staan er verschillende bankjes en tuinsetjes waar je even heerlijk kunt zitten uitrusten.

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 7

Het Arsenaal 1309
Een echte hotspot, dat is de stempel die ik Het Arsenaal 1309 wel durf te geven. Dit bijzondere pand wat eerder dienst deed als nonnenklooster en wapenopslag is prachtig gerestaureerd. Nu vind je er een Grand Café, Sociëteit (niet alleen voor oude heren), Bierbrouwerij, Wijnkoperij, Filmzaal, een Herberg (opent 1 jan. 2016) en nog veel meer. Ik heb hier genoten van een heerlijke lunch in de tuin aan de achterkant van dit enorme pand. Net als binnen is ook de tuin ingericht met een stijlmix van industrieel  en landelijk/kasteel. De planten in de tuin staan er niet alleen voor de mooiigheid, ze worden ook gebruikt in eigen keuken. De kippen voelen zich thuis in de hele tuin en scharrelen in hun ren èn onder te tafeltjes op het terras. Toffe plek!

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 17

Uit de Achterhoek vanDaan - Doesburg 18

Photography by iPhone Danielle Oortgiesen

0 3658
Danielle

Danielle is interieurvormgever bij Basichic en helpt nuchtere, ambitieuze harde werkers en kleine ondernemers om hun interieur zo vorm te geven dat deze past bij wie zij zijn en wat zij doen zodat zij optimaal kunnen genieten van hun woonruimte en maximaal kunnen presteren in hun werkruimte. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt. Heb je iets waar je (meer) over zou willen lezen? Stuur Danielle dan een berichtje en wellicht vind je het onderwerp dan binnenkort terug hier op de blog.

1 Comment

  1. Wat een heerlijke dag moet jij hebben gehad.
    Superschattige huisjes en straatjes om doorheen te wandelen.
    Leuke tips ook!
    Groetjes, Rensina

Leave a Reply