Uit de Achterhoek vanDaan + Nägelholt

Helaas is de Achterhoek een officiële krimpregio en staat het nu in hetzelfde rijtje van noord-oost Friesland, noord-oost Groningen, zuid Limburg en Zeeuws Vlaanderen. Mooie regio’s om tussen te staan, maar niet in deze context. Iedere regio heeft zo zijn eigen gewoonten, gebruiken, streekgerechten. Door de vergrijzing en leegloop dreigen deze allemaal langzaam te verdwijnen.

Vandaag wil ik jullie laten kennismaken met één van mijn favoriete Achterhoekse Streekproducten. Net als de regio waar het vandaan komt, krimpt het product zelf ook: tijdens de productie, en ook het aanbod ervan. Nägelholt. Het klinkt misschien niet heel smakelijk en zeker niet als je het letterlijk vertaald naar het Nederlands. Dan krijg je namelijk nagelhout. Zo is het niet bedoeld hoor!

Nägelholt is gemaakt van gezouten en luchtgedroogde rosbiefdelen, meer dan dat is het ook gewoon niet. Lekker basic dus. Het lijkt een beetje op runderrookvlees, maar het is niet gerookt, heeft een sterkere smaak en het is zo droog als holt/hout. De plakjes die er van gesneden worden doen ook echt een beetje aan droge houtkrullen denken. Vroeger werd het gedroogd aan een naegel/nagel aan de wieme, een droogrek wat op de zolder of bij de haard van een boerderij hing. Hier werd het vlees maanden lang gedroogd zodat het houdbaar bleef. Typisch Achterhoekse Nägelholt wordt zonder kruidnagel gemaakt. De Drentse of Twentse varianten bevatten dit ingrediënt juist wel.

Zelf eet ik Nägelholt het liefst puur. Heerlijk van een plankje samen met oude kaas, wat olijfjes en wat stukjes brood met aioli. Het is heel droog, maar absoluut niet taai en er zit een hele sterke smaak aan. Als je goed, flinter dungesneden Nägelholt hebt, dan smelt het gewoon op je tong. Op een beschuitje zonder boter is het voor mij ook echt een feestje. Één keer heb ik zelfs het geluk gehad dit streekproduct als carpaccio te eten in een restaurant hier in de streek. Mjam!

Door de krimp in de regio Achterhoek dreigt dit heerlijke vleesproduct te verdwijnen. Er zijn nog maar weinig slagers over die echt Achterhoeks Nägelholt maken. Mocht je eens in de Achterhoek komen dan moet je echt op zoek gaan naar dit streekproduct. Zelf kocht ik het van De Stegge die ook aanwezig was tijdens het Achterhoeks Streekfestival in Eibergen. Op hun website vind je ook een overzicht op welke evenementen ze nog meer te vinden zijn.

Naegelholt_UitdeAchterhoekvanDaan_basichic_2.jpg

Naegelholt_UitdeAchterhoekvanDaan_basichic_3.jpg

Naegelholt_UitdeAchterhoekvanDaan_basichic_1

Photography & Styling – Danielle Oortgiesen

0 1183
Danielle

Danielle is interieurvormgever bij Basichic en helpt nuchtere, ambitieuze harde werkers en kleine ondernemers om hun interieur zo vorm te geven dat deze past bij wie zij zijn en wat zij doen zodat zij optimaal kunnen genieten van hun woonruimte en maximaal kunnen presteren in hun werkruimte. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt. Heb je iets waar je (meer) over zou willen lezen? Stuur Danielle dan een berichtje en wellicht vind je het onderwerp dan binnenkort terug hier op de blog.

Leave a Reply