Uit de Achterhoek vanDaan – Landgoed Hackfort

Kastelen en landgoederen hebben een soort van aantrekkingskracht op mij. Wanneer ik hier in het buitengebied tussen alle landgoederen rondrijd, krijg ik altijd het idee dat er zometeen een valkenier voor mijn neus kan staan. Of dat er een ridder op zijn paard voorbij schiet gevolgd door een postkoets. Misschien heb ik teveel films gekeken, maar ook de prachtige inrichting van de landerijen, de pachtboerderijtjes, de enorme landhekken, mooie lanen en oude bomen die je hier in de omgeving nog steeds vindt, zijn hier schuldig aan.

Er is één kasteel in de buurt waar ik niet alleen maar middeleeuwse gedachten bij krijg. Als kind heb ik hier wel eens gespeeld en was ik zo onder de indruk van de enorme watermolen dat die me altijd is bijgebleven. Jaren ben ik er niet meer geweest en toen ik een poos geleden weer terug kwam voor een wandeling, was hij nog hetzelfde als in mijn herinneringen, maar alleen iets minder groot. Later nam ik met mijn moeder wel eens een kijkje in de moestuin en gingen we voor een lunch naar de Keuken van Hackfort. Ook mijn oma kwam hier als kind voor het jaarlijkse schoolreisje. Als ze daarover verteld dan lacht ze, iets wat vrij zeldzaam is.

Het gaat om Landgoed Hackfort. Verscholen in het bos tussen Vorden en Wichmond ligt dit prachtige kasteel omringt door een parktuin. De entree is symetrisch met een statige trap, maar de rest lijkt er stukje voor stukje bij aangeplakt te zijn. Het heeft torens die begroeid zijn met klimplanten alsof ze een prinses verbergen. Alsof, want de laatste Baron die hier huisde heeft dit landgoed nagelaten aan Natuurmonumenten. Nu zijn het de vrijwilligers die er voor zorgen dat al dit moois behouden blijft.

Vanaf de parkeerplaats vertrekken er een aantal wandelroutes over Landgoed Hackfort. De kortste is zo’n 1,5 km en de langste een dikke 15 km. Ik wandel altijd graag een kort rondje achter het kasteel langs. Het pad loopt door het bos met dennen, loofbomen en varens, tussen een weiland met koeien en een stuk landbouwgrond door, dan door de moestuin en langs het koetshuis, de hoofdingang van het kasteel en de watermolen weer terug. Dit lijkt lang, maar dat is het niet. Toch kun je uren over deze route doen want er is zo veel te zien op dit kleine stukje van het landgoed.

Eigenlijk vind ik alles mooi, maar wat denk ik het meest bijzondere is aan Landgoed Hackfort is de moestuin. Zo’n 7 jaar geleden heeft Natuurmonumenten deze opnieuw aangelegd op bijna dezelfde plek als waar hij lang geleden lag. Veel van de gewassen die er toen werden verbouwd, hebben ook nu een plekje gekregen in de enorme tuin. Vroeger waren deze voor eigen gebruik in het kasteel. Nu heeft de Brasserie, die huist in het Koetshuis, de eerste keus en wordt de rest verkocht aan bezoekers of meegegeven aan de vrijwilligers.

Brasserie “De Keuken van Hackfort” is ook echt een aanrader. De menukaart is gevuld met allerlei lekkers wat, als het niet uit eigen moestuin of van eigen productie komt, in de directe omgeving wordt ingekocht. Het interieur is bijzonder, oud en nieuw lopen mooi in elkaar over. Zo staan de oude deuren van het koetshuis open en kijk je tegelijkertijd door een enorm, nieuw raam naar buiten over de moestuin of de oprit naar het kasteel. Op mooie dagen is het heerlijk vertoeven op het terras wat voor het Koetshuis ligt en eveneens over de moestuin uitkijkt. Een heerlijke plek om je wandeling af te sluiten.

Regelmatig worden er op en rond het Landgoed ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo ligt er midden in de vijver achter het tuinmanshuis een plateau waarop af en toe een muzikant met zijn instrument door een bootje wordt afgezet. Ook worden er regelmatig rondleidingen gegeven door boswachters en kun je de watermolen en het dorsmolenhuisje bezoeken.

Meer informatie over het bezoeken van Landgoed Hackfort vind je op de website van Natuurmonumenten. De openingstijden van De Keuken van Hackfort vind je op de website van de Brasserie zelf.

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort - 1

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -2

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -14

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -15

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -12

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -11

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -4

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -7

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -5

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -9

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -8

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -6

Uit de Achterhoek vanDaan - Landgoed Hackfort -10


Photography  Danielle Oortgiesen

0 1249
Danielle

Danielle is interieurvormgever bij Basichic en helpt nuchtere, ambitieuze harde werkers en kleine ondernemers om hun interieur zo vorm te geven dat deze past bij wie zij zijn en wat zij doen zodat zij optimaal kunnen genieten van hun woonruimte en maximaal kunnen presteren in hun werkruimte. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt. Heb je iets waar je (meer) over zou willen lezen? Stuur Danielle dan een berichtje en wellicht vind je het onderwerp dan binnenkort terug hier op de blog.

1 Comment

  1. Wat een heerlijke plek om eens rond te wandelen.
    Lekker genieten van alles wat je om je heen ziet.
    Helemaal mooi is het dan als je al die herinneringen kunt ophalen.
    Groetjes Rensina

Leave a Reply