Uit de Achterhoek vanDaan – DRU Industriepark Ulft

Vandaag vind je hier alweer de laatste post van mijn blogweek. Zelf heb ik hier de hele week naar uitgekeken. Het DRU Industriepark stond al een hele tijd op mijn lijstje om eens te bezoeken. Ik hou van mooie oude panden die een goede nieuwe functie hebben gekregen en waar vanalles gebeurt. Vaak vind je dit soort hippe plekken in de grote steden waar ze goed bezocht worden. Ik ben dan ook erg trots dat we ook in de Achterhoek zo’n bijzondere locatie hebben.

Ik bezocht de DRU samen met mijn moeder. We struinden over het terrein en vergaapten ons aan de prachtige gebouwen met bijzondere details. De plek kent een eeuwen oude geschiedenis in de ijzergieterij. Hier werden vroeger kanonskogels, potten en pannen en badkuipen gemaakt. Nadat het pand niet langer geschikt was om in te produceren, verhuisde de DRU naar Duiven en kwam het industriepark in Ulft leeg te staan.

Op het terrasje van de kleine koffiebranderij die in het loonbureau is gevestigd en door Stichting Oersterk wordt gerund, bestelden we een heerlijke cappuccino. De oude foto’s die op de tafeltjes werden getoond zogen ons even helemaal op naar het arbeidsleven van vroeger. Sterke mannen met opgerolde mouwen en een petje op naast het roodgloeiend gesmolten ijzer, het directieteam met op de achtergrond alle medewerkers… Een slok van de heerlijke cappuccino bracht ons weer terug in 2015. Ja, vroeger was het werk zwaar. Geen arbo, lange dagen, groot verschil in stand.

Na de koffie struinden we over het terrein. De oude panden hebben allemaal verschillende nieuwe functies gekregen. In de Badkuipfabriek bevinden zich woningen en in het Beltmancomplex worden wonen en werken gecombineerd. Wat zou ik graag eens binnen kijken in de woningen! De SSP Hal is nu een evenementen hal waar beurzen,  markten en evenementen georganiseerd worden. Innovatiecentrum ICER is gevestigd in de Afbramerij en het portiersgebouw is omgedoopt tot Cultuurfabriek.

Het hele terrein is prachtig ingericht met groen, oude en nieuwe materialen. De hardgebakken klinkers en de stelcon platen liggen naast elkaar alsof ze voor elkaar gemaakt zijn. De moderne, zwarte lantarens sluiten met een strakke maar toch ook sierlijke vorm aan op de oude ijzeren kozijnen. De oude bruine en gele baksteken en de crème kleurige kozijnen en voegen worden opgefrist met de groene hagen, en grassen en de mooie berkenbomen met een witte stammen. Het stoere cortenstaal wat zo hier en daar opduikt, benadrukt de rijke geschiedenis van de DRU nog even.

Wij zijn inmiddels in de Cultuurfabriek beland. Hier bevinden zich een theaterzaal, poppodium, vergaderzalen, bibliotheek en een Grand Café. In de Foyer en in de “Galerie bij de boeken” bewonderen we even de foto’s en fotokunstwerken die er op dit moment worden geëxposeerd. Ook het programma van de DRU Cultuurfabriek is hier te vinden en er is werkelijk vanalles te beleven! Een Spaanse avond, een Buitenfilm, Jamsessie bij het Kampvuur, Tangarine (ja o.a. bekend van de Wereld Draait Door), Speelman en Speelman… Ik zou spontaan kaarten inslaan en mijn agenda volboeken, maar helaas, een keer is ook mijn agenda vol en mijn portemonnee leeg.

Door naar het Schaftlokaal waar een Grand Café huist die je de schaft wel door helpt. Op de kaart vind je allerlei lekkernijen (ook nägelholt!), maar je kunt ook voor een Potten en Pannenproeverij kiezen. Die laatste kunnen wij je die echt aanbevelen want na tweeënhalf uur snoepen van allemaal kleine gerechtjes, vertrokken we heel blij weer naar huis. Hier moeten we vaker heen! De eerste plannen voor een kanotochtje op de Oude IJssel samen met Martin zijn al gemaakt en wie weet een familiedag?

Meer informatie over het DRU Industriepark, de DRU Cultuurfabriek en ICER vind je door op de links te klikken.

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 5

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 6

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 1

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 8

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 10

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 9

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 7

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 11

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 2

Uit de Achterhoek vanDaan - DRU 3

Photography by iPhone Danielle Oortgiesen

0 1591
Danielle

Danielle is interieurvormgever bij Basichic en helpt nuchtere, ambitieuze harde werkers en kleine ondernemers om hun interieur zo vorm te geven dat deze past bij wie zij zijn en wat zij doen zodat zij optimaal kunnen genieten van hun woonruimte en maximaal kunnen presteren in hun werkruimte. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt. Heb je iets waar je (meer) over zou willen lezen? Stuur Danielle dan een berichtje en wellicht vind je het onderwerp dan binnenkort terug hier op de blog.

2 Comments

  1. Wat heb je een leuke blogweek gehad!
    Op pad naar allemaal bekende en onbekende gebouwen en plaatsen.
    Leuk hoor!
    Groetjes. Rensina

Leave a Reply