Eigen ontwerp houten tuinbank

Als ik opnieuw zou mogen kiezen om een opleiding te doen als 16-jarige (met de kennis die ik nu heb), dan was dat waarschijnlijk ontwerpend meubelmaker geworden. Ik vind het ontzettend leuk om na te denken over vorm én functie/ergonomie en het maken van objecten met de hand vind ik heerlijk om te doen. Helaas ben ik de 16 al ruim 10 jaar gepasseerd en ga ik niet opnieuw een complete opleiding volgen. Gelukkig hebben we thuis een grote schuur waarin we genoeg materialen en apparatuur hebben om heel veel dingen te maken die in mijn hoofd zitten. Én is Martin daarbij ook altijd erg behulpzaam.

2e leven voor brandhout
Een tijdje geleden kregen we een partij gebruikte eikenhouten palen die in eerste instantie waren bedoeld als brandhout. Toen we een hele bos hadden staan vond ik dat toch wel erg jammer van dit mooie materiaal. Ook al waren ze allemaal niet even recht, er was vast nog wel meer van te maken dan een vuurtje waarop we dan pizza´s zouden bakken. Ik wilde al heel lang graag een grote houten bank tegenover de buitenoven. Eenvoudig van vorm, maar toch met iets bijzonders waardoor het een uniek stuk zou worden.

Over het ontwerp
Na wat schetsen kwam ik op een eenvoudige vorm waarbij 2 balken in elkaar grijpen door een inkeping. De rugleuning helt achterover zodat je lekker kunt hangen, hij is lekker hoog zodat onze ruggen in de winter niet koud worden door de wind en onze hoofden ondersteund worden als we achterover hangen om naar de sterren te kijken en satellieten te volgen (ja dat doen we echt!). De zitting loopt ook schuin omhoog zodat je een beetje het gevoel hebt alsof je met opgetrokken knieën zit (dat doe ik in de woonkamer op de bank ook graag) maar zonder dat het je benen afknelt of dat je moeite moet doen om je knieën in balans moet houden. Onder de zitting is ruimte genoeg om je voeten neer te zetten zodat je je kunt afzetten tijdens het opstaan vanuit de diepe zit.

Het resultaat
Ieder deel blijft zonder schroeven in elkaar zitten, mooi! Uiteindelijk hebben we de losse delen met aan elkaar verbonden door een extra balkje onderlangs zodat ze niet omvallen wanneer je opstaat of gaat zitten. We hebben ze op stoelformaat gebundeld zodat ze nog enigszins verplaatsbaar zijn want dat zware eikenhout is wel een kiloknaller! De losse delen liggen niet strak tegen elkaar omdat de palen allemaal een beetje krom zijn, dit compenseert de eenvoudige, strakke vorm die de bank heeft een beetje. Daardoor past hij ook weer goed bij onze tuin: de planten die in strakke blokken en rijen geplant zijn leiden toch hun eigen leven doordat ze lekker wild buiten die blokken en rijen steken met hun bloemen, bladeren en sprieten.

De bank zit heerlijk; hij is echt gemaakt op onze afmetingen dus onze benen worden voldoende ondersteunt zonder te knellen en dit geldt ook voor onze rug en ons hoofd. Het eikenhout vergrijsd mooi en trekt niet veel verder krom. Met z’n tweeën passen we precies op het bankje. Hopelijk kunnen we van de rest van het hout nog wat delen bijmaken zodat die droom van een grote bank voor de buitenoven helemaal werkelijkheid wordt!

tuinbank basichic 5

tuinbank basichic 3

tuinbank basichic 2

tuinbank basichic 6

tuinbank basichic 4

tuinbank basichic 7

tuinbank basichic 9

photography and styling Danielle Oortgiesen

0 4058
Danielle

Danielle is interieurvormgever en eigenaar van Basichic. Ze maakt interieurplannen voor mensen die gaan verhuizen, verbouwen of nieuwbouwen en kijkt daarbij vooral naar wie haar opdrachtgevers zijn en hoe zij leven. Dat is de basis voor de ontwerpen die zij maakt en de adviezen die zij geeft. Op de blog van Basichic deelt Danielle tips en ideeën voor interieur waarmee je zelf aan de slag kunt, geeft ze interieur-bezoek-tips, deelt ze haar werk en een kijkje achter de schermen

2 Comments

  1. Wat een gaaf meubel is het geworden zeg!
    Apart, maar toch weer heel functioneel en hip.
    Daar ga je vast nog veel plezier van hebben deze zomer 🙂

Leave a Reply